Rendszeres programok


Ortvay Rudolf nemzetközi fizikai problémamegoldó verseny
Az ELTE TTK Fizikus Diákköre, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat és a Magyar Fizikus Hallgatók Egyesülete által minden évben meghirdetett Ortvay Rudolf fizikai feladatmegoldó verseny 2011-ben ünnepelte negyvenkettedik jubileumát. Az egy hét alatt megoldandó kitűzött feladatok nem az iskolás jellegű feladatmegoldó rutint, hanem a fizikai gondolkodás, probléma-felismerés, a megfelelô matematikai eszközök megválasztásának képességét mozgósítják. Az értékes díjazás mellett az eredményes versenyzőket pl. MSc felvételin is pluszponttal szokták jutalmazni.
Nyílthelyi Fifiqs Fiziqs Feladatok
A Nyílthelyi Fifiqs Fiziqs Feladatok (NYIFFF) versenyét 1993-ban indította útjára a Magyar Fizikushallgatók Egyesülete és Dávid Gyula fizikus, egyetemi oktató (ELTE). A verseny nagy népszerűségnek örvend a fizikus (és nemcsak fizikus!) egyetemi hallgatók körében. A budapesti ELTE és BME mellett rendszeres résztvevők a szegedi és debreceni diákok is, sőt több ízben a kolozsvári egyetemről is érkeztek versenyzők. A tradicionálisan május elsejei hosszú hétvégén megrendezett versenyen a mély elméleti fizika tudás helyett inkább határtalan kreativitásra és jó fizikai érzékre van szükség a sikeres szerepléshez.
Mafihe Országos Előadói Verseny
A MOEV az MFHB hagyományos előadóversenye, célunk lehetőséget nyújtani a fizikushallgatóknak előadási készségük fejlesztésére illetve előadásaik (pl. TDK) gyakorlására közönség és zsűri előtt. Az itt nyert tapasztalatok is hozzájárulnak egy sikeres céges interjúhoz vagy tudományos előadáshoz a jövőben.
FIVE
A FIzikaVErsenyt minden ősszel fizika tanár, fizikus, csillagász, fizikus-informatikus, biofizikus, geofizikus, alkalmazott fizikus és egyéb, a fizika iránt érdeklődő hallgatók, diákok számára szervezik szegedi kollégáink.
CERN kirándulás
Minden évben hagyományosan ellátogatunk a genfi részecskekutató intézetbe.
2004-ben a kirándulás nemzetközi volt. Velünk együtt osztrák, finn és lengyel fizikusok is jöttek, valamint a genfi hallgatókkal is eltöltöttünk egy kellemes estét.
2005-ben a Fizika Éve alkalmából fizika tanároknak is szerveztünk kirándulást, amit a nagy népszerűségre való tekintettel 2006-ban megismételtünk.
Abban az évben a diáktúrán először a grenoble-i ESRF-ben és ILL-ben is voltunk, majd CERN-ben egy egész napot töltöttünk el. Mostanra már a CERN kirándulás állandó megállójává vált az EPFL, az ESRF és az ILL kutatóintézete.
Fizikus TDK hétvége
A TDK hétvége egy előadássorozat minden olyan hallgató számára, aki TDK-zni szeretne és kutatási témák iránt érdeklődik, vagy csak egyszerűen szeretné megtudni, hogy hogyan épül fel egy TDK dolgozat, esetleg szakdolgozat. A kutatási témákat egyetemi oktatók, kutatók, doktoranduszok ismertetik. Az utóbbi években a TDK hétvége az EHB és MFHB közös rendezvénye volt Budapesten.

Téli Iskola
A Tél Iskola (TISK) 2008 óta rendszeres programunk. A tavaszi szorgalmi időszak előtt, általában február elején összegyűlünk egy hosszú hétvégére, melynek keretében egy aktuális, szakmai témát járunk körül.
Balaton Summer School
Az egyetemi oktatás akármilyen magas szintű is, egy-egy szakterületen belül legfeljebb betekintő jellegű és az alapok megfelelő fokú elsajátítására irányul. A felsőoktatási keretbe valamilyen okból nem férő újabban megjelenő elméletek és technikák ismertetése (egy bevezető után) a Nyári Iskola lényege. Ez egy intenzív egy hetes kurzus azon érdeklődő hallgatók számára, akik még nem találkoztak ezekkel a témákkal, akik szeretnék ismereteiket elmélyíteni illetve a témákkal kapcsolatos kérdéseiket megvitatni olyan szakemberekkel, akik az adott szakterületeken kutatnak és oktatnak. A pár éve a Balaton partján megrendezésre kerülő Nyári Iskola nemzetközi, így az előadások angol nyelven zajlanak, és több külföldi résztvevőnk is szokott lenni.
International Conference of Physics Students
A Fizikushallgatók Nemzetközi Konferenciáját (ICPS), az IAPS legfontosabb eseményét, minden évben egy másik tagszervezet rendezi meg. A konferencia célja, hogy fizikushallgatók a világ minden tájáról összegyűlhessenek, hogy tudományról és az életről beszélgethessenek, hogy gyakorolhassák, hogyan kell előadni a kutatásaikat, és hogy összességében nagyon jól érezzék magukat.

Az első ICPS-t az ELTE hallgatói szervezték Budapesten 1986-ban. Akkor még kevesebb, mint ötven résztvevő jelent meg, de azóta a konferencia jelentős mértékben megnőtt, most már több, mint négyszáz hallgatót hozva össze.

A konferencia egy hetére bőségesen jut tudományos, társasági és turisztikai program is. Hallhatunk és tarthatunk előadásokat a fizika különböző területeiről, megnézhetjük a fogadó város laborjait, barátkozhatunk a világ minden tájáról összegyűlt fizikushallgatóval, bepillantást nyerhetünk a megjelent nemzetek kultúrájába és láthatjuk a világ egy másik táját.

A 2011-es konferencia Budapesten volt megrendezve, a 2012-es ICPS rendezési jogát pedig a hollandiai Utrecht nyerte el. 2013-ban Skóciában, Edinburgh-ban találkozhattak ismét a fizikushallgatók, míg 2014 nyarán Heidelberg-ben, Németországban bővíthették szakmai tudásukat a jelenlévők. 2015-ben a horvátországi Zagrabban lesz lehetőség a kapcsolati háló további bővítésére.