Mafihe a sajtóban

Programok

Kulturális csere

Eddig egy kulturális cserét szerveztünk holland diákokkal, szeretnénk, ha ez a program a jövőben rendszeressé válna.A csere célja, hogy egyrészt megismertessük a hozzánk látogatókat a magyarországi diákélettel, valamint ellátogatunk helyi kutatóintézetekbe (KFKI, Ericsson stb). A program második felében pedig a hozzánk látogató diákokhoz utazunk ki, ők szállásolnak/kalauzolnak minket. http://ce.mafihe.hu/

ICPS

Ez az International Conference of Physics Students, a világ fizikus-hallgatóinak legnagyobb konferenciája. Évente egyszer, Európa egyik nagyvárosában tartják (történelme során többször volt Magyarországon is). Ez egy nagyszerű lehetőség, hogy külföldi diákokkal ismerkedjen az ember, gyakorolja az angol nyelvtudását és megismerje, élvezze a vendéglátók környezetét.
A 2011-es konferencia Budapesten, Magyarországon volt.

Erdélyi kirándulás, túrázás a kolozsvári fizikushallgatókkal

A fizikát művelő emberek között is sokan akadnak, akik kedvelik a természet közelségét, szívesen szakítanak a hétköznapokkal egy szép túra, távoli erdőségek kedvéért. Erdély hegyei különösen kedveltek a túrázók körében, ezért régóta tervezgettünk oda egy kirándulást. Ez különösen jó alkalom volt a kolozsvári fizikushallgatókkal egykor oly élénk kapcsolat fölevenítésére. Őket kértük segítségül a túra megszervezéséhez, és természetesen sokan közülük el kísértek minket a Természetbe.

A kirándulás 2007. július 7-től 16-ig tartott. A program napra lebontva:

 • 13:20-kor indulás a Keleti pályaudvarról Kolozsvárra
 • városnézés, a Babes-Bolyai Tudományegyetem meglátogatása
 • Tordai-hasadék, Parajd
 • parajdi sóbánya, Korond, Székelyudvarhely,
  Szentimreibüdösfürdő
 • a fürdő megtekintése, túrázás, tábortűz, csillagászás
 • Szentimreibüdösfürdő, Szent Anna-tó gyalogtúra
 • Sepsiszentgyörgy városnézés
 • Nagykőhavas gyalogtúra
 • Háromszék minitúra: Rétyi Nyír, bodvaji Vashámor, csernátoni
  falumúzeum, 1000 éves határ, este Búcsu-party
 • reggel indulás haza, 11:42-kor érkezés a Keletibe
“Nem élhetünk fizika nélkül” rajzpályázat általános és középiskolás
diákok számára

A pályázóknak feladatuk bemutatni, hogy mindennapi életünket mennyiben befolyásolják az ismert fizikai törvények, kutatási eredmények, találmányok, vagy, hogy milyen lenne a földi élet ezek nélkül. A kiírók a résztvevőkre bízták, hogy hogyan tudják a fenti címet minél látványosabban, kifejezőbben megjeleníteni. 7 iskolából több, mint 20 pályamű érkezett.

Fénystaféta, 2005. április 18., Budapest

Az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat szervezése alatt zajlott le a Fénystaféta magyarországi szervezése. A Mafihe ennek a pesti szervezésében vesz részt. Csillagászhallgatókkal vonultunk ki Normafára, távcsővel figyeltük a kelet felöl érkező fényjelet. A pesti hidakra középiskolás diákok vonultak ki, akik pedig a mi jelzésünkre vártak. Kelet felöl érkezett a jel, amit a távcsövünkkel látni véltünk, ezután jelet adtunk a Margit hídon levőknek, akik szintén jeleztek a Lánc-hídon levőknek és így tovább egészen a Petőfi hídig. Ezután a jel tovább vándorolt nyugat felé.

Az eseményről az index.hu írt beszámolót.

Flash Mob, 2005. junius 9., Felvonulási tér

Ez volt talán a legnagyobb szabású programunk az év során. Középiskolás diákok részvételével játszottuk el “nagyban” Rutherford híres szórási kísérletét. A diákokat különböző színű pólókba öltöztettük. Bordó pólóban voltak az alfa-részecskék, kékben és pirosban az atommagban levő protonok és neutronok, körülöttük félkörben álltak a detektorok. Az alfa-részecskék elindultak az atommag felé, és mikor megközelítették azt, eltérültek és végül “becsapódtak” a detektorokba, akik megszámolták a hozzájuk becsapódott részecskéket.

Az eseményröl filmet készített az mtv, amit később a Fizika itt, fizika ott című műsorban adott le. Beszámolót írt az
index.hu.

Fizikatörténeti Labirintus

A célja, hogy a középiskolások játékos formában ismerkedjenek meg a fizika fejlődésével. Ehhez plakátokat készítettünk, amelyeket az ELTE-TTK épületében helyeztünk ki. A gyerekek elindulnak az ókori fizikáról szóló plakáttól és zsákutcákon, kerülőutakon keresztül haladnak a jelen kor fizikája felé.