A verseny adatai:

  • Időpont: szeptember 11 – 13
  • Facebook esemény: itt
  • Előfeladatokat lásd a bővebben tag után.
  • Hivatalos honlap: http://nyifff.info/

További információk a hét folyamán lesznek elérhetőek, kérdés esetén írjatok a dgy4242@gmail.com és a program@mafihe.hu címre!

A NYIFFF’15 ELŐFELADATAI

1/ Használjuk ki az ellenfél szellemi kapacitását!

Könnyítsétek meg a Bölcs és Pártatlan Zsűri (a továbbiakban B&P zsűri) feladat-konstruáló munkáját! Találjatok ki olyan NYIFFF-szerű elméleti vagy kísérleti feladatot, amelyet egy (a Zsűri által megnevezett) másik csapatnak kell majd megoldania! Természetesen nektek is fel kell készülnötök a saját feladatotokból, mert a másik csapat megoldását velős és mélyenszántó, tömör és megsemmisítő szakmai bírálatban kell majd részesítenetek.

A Zsűri a feladat NYIFFF-szerűsége, a megoldás és a bírálat színvonala alapján pontozza a feladatot kiötlő, illetve megoldó csapatot. A kitűzésre javasolt feladatot legkésőbb 2015. április 24-én, péntek éjfélig kérjük elküldeni a nyifff@ludens.elte.hu címre (ha hamarabb kész a feladat szövege, küldjétek el hamarabb). A blöffök és felesleges szívatások elkerülése céljából kérjük, hogy mellékeljetek a feladathoz rövid megoldás-vázlatot – ebből a Zsűri láthatja, hogy a kitűző csapat ténylegesen foglalkozott a problémával. A mércét meg nem ütő, nem NYIFFF-szerű, balesetveszélyes, esetleg korábban már előfordult feladatot a Zsűri visszaküldi, és újat kér helyette.

Ha egy csapat esetleg nem kívánja ezt az előfeladatot beadni, a fenti határidőig jelezze ezt, hogy a Zsűri felkészülhessen a kieső feladat pótlására. A határidő után érkezett feladatok esetében a Zsűri nem kötelezi magát visszajelzés küldésére.
2/ Hajítógép – konstrukciós feladat

Építsetek egy hajítógépet, ami képes egy (általatok hozott) 50–200 g tömegű lövedék precíziós kilövésére egy standard, vízszintes Balaton-parti röplabda-pályán.

A szerkezetet a föld felszínén kell elhelyezni (nem tehető asztalra/székre), és ahogy egy hajítógéptől elvárható, a lövedéket a vízszintestől felfelé kell ellőnie. A lövedéknek repülnie kell (célbagurulni, célbasétálni nem ér) – az első földet érési pontot tekintjük eltalált pontnak. Amennyiben a lövedék a földet érés előtt szétesik, a céltáblától legtávolabb földet érő darabja számít. A lövedék torkolati sebessége biztonsági okokból nem haladhatja meg a 20 m/s-ot.

A verseny során a B&P zsűri egy standard céltáblát fektet a röplabda-pályára a kilövési ponttól 5–20 m távolságban. Ezután a csapatok megmérhetik a céltábla és a kilövési pont távolságát. A gépet ennek megfelelően 1 perc alatt beprogramozhatják, majd lőhetnek. Minden csapatnak három, különböző távolságra elhelyezett célpontra kell lőnie. Minden távolságon 2 próbálkozási lehetőség van, a két próbálkozás között újabb 1 perc áll rendelkezésre az esetleges átprogramozásra.

A kilövés pillanatában a berendezést kezelő versenyzők és a lövedék közötti távolságnak legalább 30 cm-nek kell lennie, azaz a lövedék kézzel való eldobása nem érvényes.

A kísérleti berendezést előzetesen kell elkészíteni, helyszíni fejlesztésre (hosszú az éjszaka…) már nincs lehetőség, mert a helyszínre érkezéskor a masinát le kell adnotok a zsűrinek. A kísérletekre a tervek szerint a NYIFFF második napján, péntek délután kerül sor a szigligeti strandon.

Ne felejtsétek el, hogy a strandon a NYIFFF résztvevőin kívül civil közönség, köztük sok gyerek is tartózkodik, őket és a környezetet, valamint a strand létesítményeit veszélyeztetni nem szabad. A fenti szabályoknak nem megfelelő, tűzveszélyes, ill. az egészségre nyilvánvalóan káros megoldásokat a B&P zsűri kizárja.
3/ A Szennyező Fény Éve – Poszter

2015-öt az UNESCO a Fény Nemzetközi Évévé nyilvánította. De a mostani esztendőket inkább a Fényszennyezés Nemzetközi Éveinek nevezhetjük. A mindenfelé elhelyezett, fényüket feleslegesen szétszóró fényforrásokból annyi van már, mint égen a csillag, annál is inkább, mert a fényszennyezés miatt egyre kevesebb csillagot látunk az égen…

Mérjétek meg a fényszennyezés mértékét saját lakóhelyeteken! Végezzetek méréseket a lakóterület (falu, város, világváros stb) központjában, peremterületén, és a környező vidéken, néhány kilométerre a településtől! Ha időtökbe belefér, jóval távolabb, fényszennyezetlen területen is! Fontos, hogy a különböző helyszíneken egy időben hajtsátok végre a méréseket, hogy az időjárási körülmények hatását a lehetőségek szerint kiküszöböljétek. Határozzátok meg az égbolt határfényességét, és hasonlítsátok össze a különböző helyszíneken! Készítsetek fotókat a település fénykupolájáról, és végezzetek más, általatok tervezett méréseket is! A problémakört és saját méréseiteket, mérési eredményeiteket poszteren ismertessétek! A posztereket a NYIFFF-re érkezéskor kell kiakasztani a nagyterem falára (ebből a célból hozzatok magatokkal nem falszennyező gyurmaragasztót!). A poszter magyar nyelvű legyen, mérete legfeljebb 1 négyzetméter.
4/ Einstein zuhanó liftje – előkészület egy helyszíni kísérletre

Az idei évben ünnepeljük az általános relativitáselmélet születésének századik évfordulóját. Ennek apropóján a B&P zsűri lehetőséget biztosít a csapatoknak, hogy kísérleteket végezhessenek Einstein sokat emlegetett zuhanó liftjében. A lift belsejében történő eseményeket egy, a B&P zsűri által biztosított kamerával lehet rögzíteni.

Készüljetek minél érdekesebb kísérlettel, amely látványossá teszi az 1–2 másodpercnyi súlytalanságot, ami a liftben elérhető!

A kísérlet maximális mérete: 15 cm*15 cm*15 cm, maximális tömege: 0,5 kg.

A kísérleti berendezés előzetes leírását legkésőbb a NYIFFF-et megelőző hétfő (április 27.) éjfélig küldjétek el a zsűrinek! A kísérlet nem veszélyeztetheti sem a környezetet, sem a résztvevők testi épségét, sem a zuhanó liftbe a kísérleti berendezés mellé plasztik tokban beszerelt kamerát. A berendezést a helyszínen kell elkészítenetek (részegységeket, alkatrészeket természetesen hozhattok magatokkal), és a zsűri útmutatásával kell beszerelnetek a(z akkor még nem) zuhanó liftbe.
Kellemes időjárást, átütő tudományos élményeket, izgalmas és sikeres versenyzést, egyszóval NYIFFF-szerű NYIFFF-et kívánunk minden versenyzőnek (és magunknak is)!

A Bölcs és Pártatlan Zsűri